Eye
Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Prima ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie

La Chișinău a fost inaugurată prima ediție a Conferinței Internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de fete și femei și violenței în familie. La eveniment a fost prezentă și președinta Maia Sandu, care a menționat că „violența împotriva  fetelor și femeilor este cea mai   răspândită încălcare a drepturilor omului”.

Cu mesaje de sprijin și încurajare, la eveniment participă mai mulți invitați și invitate de onoare din cadrul corpului diplomatic străin, reprezentând suportul ferm al partenerilor internaționali de dezvoltare ai țării noastre în domeniul combaterii violenței în bază de gen.Conferința a subliniat încă o dată că problema violenței nu mai este un subiect privat, ci este o problemă care ne privește pe fiecare dintre noi. 

Violența față de fete și femei este o formă de discriminare și o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Ea este atât o cauză, cât și o consecință a inegalităților între femei și bărbați perpetuate de-a lungul timpului. Violența față de femei se întâmplă peste tot: acasă, în public, în orice societate și țară, indiferent de contextul economic și social.

Violența în familie este un fenomen complex și reprezintă acţiunile de violenţă fizică, sexuală, psihologică sau economică, care survin în familie sau în unitatea domestică sau între foştii sau actualii soţi sau parteneri, indiferent dacă agresorul împarte sau a împărţit acelaşi domiciliu cu victima.

În Moldova, ca și în multe alte țări din regiune și din întreaga lume, la originea violenței sunt stereotipurile sau convingerile adânc înrădăcinate despre rolurile femeilor și bărbaților în familie și societate: 27,7% dintre bărbați și 17.5% dintre femei cred că o femeie trebuie să tolereze violența pentru a-și păstra familia, 41,1% dintre bărbați și 19,1% dintre femei susțin că sunt momente în care femeia trebuie bătută, 45% dintre femei consideră că „violența împotriva femeilor este adesea provocată de victimă, iar aproape 40% dintre bărbați consideră că, dacă o femeie a fost violată, atunci ea a făcut ceva ca să provoace violul (date statistice din Studiul„Bunăstarea și siguranța femeilor” realizat de OSCE, pe un eșantion de 1,802 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, 2019).

previous arrow
next arrow

Amintim că Legislativul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul pe data de 14 octombrie curent.

Articole Recente